Το μυστικό των κατακτήσεων του Τζένγκις Χαν

genghis-khan

Ο Τζένγκις Χαν θεωρείτε ένας από τους σημαντικότερους και πλέον επιτυχημένους στρατιωτικούς ηγέτες καθώς κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που γνώρισε ο κόσμος στο διάβα των αιώνων. Νεότερες επιστημονικές μελέτες όμως διαπίστωσαν ότι το μυστικό της επιτυχίας του δεν ήταν ο στρατός του.

Οι ορδές των Μογγόλων του Τζένγκις Χαν, ήταν ένας έναν πολυπληθής στρατός από πολυάριθμες φυλές οι οποίες ζούσαν νομαδικά και δεν ενδιαφερόταν για κατακτήσεις. Αυτό που τους ενδιάφερε περισσότερο ήταν οι λεηλασίες και το κέρδος που θα αποκόμιζαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις γειτονικές περιοχές.

Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν πως ο Τζένγκις Χαν ήταν για τα δεδομένα της εποχής του μια στρατιωτική ιδιοφυΐα. Όμως, το μυστικό της επιτυχίας του Τζένγκις Χαν σύμφωνα με νεότερες μελέτες δεν ήταν μόνο ο στρατός του. Υποστηρίζουν ότι οι ορδές των Μογγόλων ευνοήθηκαν από την κλιματική αλλαγή εκείνης της περιόδου, αφού το ιδιαίτερα θερμό κλίμα το οποίο επικρατούσε επέτρεψε την επέλαση τους σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι στρατοί της εποχής για το εφοδιασμό τους εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τα αγαθά που θα αποκόμιζαν από τις περιοχές που θα κατακτούσαν. Σύμφωνα με μελέτες σχετικές με την χλωρίδα της Σιβηρίας, διαπιστώθηκε ότι την περίοδο της ανόδου του Τζένγκις Χαν το κλίμα ήταν πολύ καλό με συχνές βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τα βοσκοτόπια της περιοχής να είναι ιδιαίτερα εύφορα. Η εύνοια του καιρού βοήθησε τους Μογγόλους να αποκτήσουν περισσότερα άλογα και καμήλες καθώς και πολύτιμα εφόδια για τις μακρινές εκστρατείες τους.

Αν επικρατούσαν οι συνήθης δυσμενής καιρικές συνθήκες της Σιβηρίας πολύ δύσκολα ο Τζένγκις Χαν θα κατάφερνε να επεκτείνει σε τέτοια έκταση την αυτοκρατορία του.

null