Η εξερεύνηση του διαστήματος το 2019

Το 2019 αναμένεται να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες χρονιές για την εξερεύνηση του διαστήματος καθώς αρκετές αποστολές αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του έτους. Ενώ μέχρι σήμερα στο διάστημα κυριαρχούσαν οι ισχυρές χώρες τώρα πλέον μικρότερες χώρες καθώς και ιδιωτικές εταιρίες αρχίζουν να έχουν όλο και πιο ενεργό ρόλο.

Τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου έτους δυο αποστολές έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Η NASA με το New Horizons κατάφερε να φωτογραφίσει την Έσχατη Θούλη, ένα από τα πιο μακρινά σώματα του ηλιακού μας συστήματος το οποίο βρίσκετε στην Ζώνη Κάιπερ πέρα από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα. Επίσης, η Κίνα κατάκτησε το άβατο της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης καταφέρνοντας να προσεδαφίσει το διαστημόπλοιο Chang’e 4, ενώ ετοιμάζει μια ακόμα αποστολή εντός του έτους που περιλαμβάνει την συλλογή σεληνιακού εδάφους και την μεταφορά του πίσω στη Γη.

Εντός του Ιανουαρίου η αμερικανική εταιρία SpaceX θα εγκαινιάσει τις αποστολές των νέων επανδρωμένων διαστημοπλοίων Crew Dragon τα οποία θα δώσουν και πάλι την δυνατότητα στις ΗΠΑ για επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα χωρίς να εξαρτώνται από τα ρωσικά Σογιούζ. Η πρώτη αποστολή στις 17 Ιανουαρίου θα είναι δοκιμαστική χωρίς πλήρωμα αλλά η επόμενη τον Ιούνιο θα γίνει κανονικά με αστροναύτες για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Για τον Ιανουάριο η Ινδία σχεδιάζει να εκτοξεύσει στο φεγγάρι την αποστολή Chandrayaan 2 η οποία θα διαθέτει σεληνιακό δορυφόρο καθώς και ρόβερ για την εξερεύνηση του εδάφους. Το ενδιαφέρον για τον δορυφόρο της Γης θα συνεχιστεί και από άλλες αποστολές τόσο από το Ισραήλ το οποίο αναμένεται να στείλει το σκάφος Beresheet, όσο και από την γερμανική εταιρεία ALINA που με την βοήθεια της αμερικανικής SpaceX θέλει να προσσεληνώσει δύο ρόβερ Audi στη Σελήνη, αλλά και από την αμερικανική εταιρία Moon Express με δυο ακόμα σεληνιακές ακάτους.

Οι ιδιωτικές εταιρίες αναμένεται να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στο διάστημα μέσα στο 2019 με νέες αποστολές όπως της Boeing που με το σκάφος Starliner αναμένεται να γίνει η δεύτερη εταιρία που θα προσφέρει επανδρωμένες πτήσεις για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ενώ η εταιρία Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον θα αναλάβει την εκτοξεύσει δορυφόρων με την χρήση ενός Boeing 747 εν πτήσει. Επιπλέον, η SpaceX του Έλον Μασκ θα ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του διαστημοπλοίου Starship που προορίζεται να μεταφέρει μελλοντικά ανθρώπους στον Άρη.

Η Ρωσία θα εκτοξεύσει τον Μάρτιο το αστρονομικό παρατηρητήριο ακτίνων-Χ Spektr RG.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εκτοξεύσει το διαστημικό τηλεσκόπιο CHEOPS για την αναζήτηση εξωπλανητών.

Η Ιαπωνία με το σκάφος Hayabusa 2 θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του αστεροειδή Ριούγκου.

Ενώ η Κίνα θα εκτοξεύσει τον δορυφόρο Tianqin για ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων καθώς και το δορυφόρο Tianyi 4 για την ανίχνευση ακτίνων-γάμα.