Η εξαφάνιση της Πτήσης 19

Το περιστατικό με την κωδικοί ονομασία «Πτήση 19» αφορά την εξαφάνιση στις 5 Δεκεμβρίου 1945 πέντε βομβαρδιστικών του αμερικανικού ναυτικού κατά την διάρκεια άσκησης και ενώ αυτά πετούσαν πάνω από την θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Φλόριδας.

Η 5η Δεκεμβρίου του 1945 ήταν μια ημέρα με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες. Ένα σμήνος αεροσκαφών το οποίο αποτελούνταν από πέντε βομβαρδιστικά TBM Avenger απογειώθηκε από την ναυτική βάση του Fort Lauderdale της Φλόριδας για να συμμετάσχει σε μια άσκηση ρουτίνας.

Διοικητής του σμήνους ήταν ο υποπλοίαρχος Charles Teylor ένας πιλότος έμπειρος και με αρκετές ώρες πτήσης. Όλα φαίνονται να κυλούν ομαλά ως που λίγη ώρα πριν την επιστροφή του σμήνους στην βάση ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου θα λάβει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα. Ήταν από τον επικεφαλής του σμήνους και φανέρωνε μια μάλλον συγκεχυμένη κατάσταση.

Ο Taylor στο μήνυμα του ενημέρωνε ότι οι πυξίδες του αεροσκάφους του έχουν πάψει να λειτουργούν και ότι δεν μπορεί να προσανατολισθεί. «Δεν μπορούμε να βρούμε το αεροδρόμιο είμαστε εκτός πορείας». Η επικοινωνία με τα υπόλοιπα αεροπλάνα ήταν επίσης προβληματική με αρκετές διακοπές και παράσιτα. Σε ένα τελευταίο μήνυμα αναφέρθηκε ότι τα καύσιμα τελειώνουν και ότι θα επιχειρήσουν προσθαλάσσωση.

Αμέσως οργανώθηκε μια γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε μια έκταση 250.000 τετραγωνικών μιλίων. Η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς και τα πέντε αεροσκάφη παρέμειναν άφαντα. Σαν να μην έφτανε αυτό ένα από τα υδροπλάνα διάσωσης τύπου BPM-5 πήρε φωτιά και συνετρίβη με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τα 13 μέλη του πληρώματος.

Το πόρισμα του ναυτικού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την απώλεια του σμήνους βαρύνει τον επικεφαλής της πτήσης τον υποπλοίαρχο Taylor ο οποίος μετά την βλάβη στα όργανα του αεροσκάφους του, παρέσυρε και τους υπόλοιπους σε μια άσκοπη πορεία πάνω από τον ωκεανό μέχρι την εξάντληση των καυσίμων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάποιοι πιλότοι από τα υπόλοιπα αεροσκάφη φαίνεται ότι υπέδειξαν την σωστή πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει το σμήνος όμως δεν εισακούστηκαν από τον επικεφαλής τους.

Στα επόμενα χρόνια στο μυαλό ευφάνταστων συγγραφέων δημιουργήθηκε ο μύθος του Τριγώνου των Βερμούδων που συνδέει το περιστατικό της Πτήσης 19 μαζί με άλλες εξαφανίσεις αεροπλάνων και πλοίων που συνέβησαν στην περιοχή.

Στην περίπτωση της Πτήσης 19, ίσως συνέβαλε και το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα το ναυτικό δεν κατάφερε να δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση για τις συνθήκες εξαφάνισης του σμήνους.