Πρόγραμμα Artemis: Η επιστροφή της NASA στην Σελήνη

Μετά τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι με το πρόγραμμα Απόλλων, η NASA προετοιμάζει την επιστροφή της 55 χρόνια αργότερα. Στα σχέδια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είναι να πραγματοποιηθεί η αποστολή της πρώτης γυναίκας αλλά και να εξερευνηθεί μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου της Γης χρησιμοποιώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες.

Το όνομα του νέου προγράμματος είναι Artemis και αφορά την Ελληνίδα θεά της Σελήνης και δίδυμη αδελφή του θεού Απόλλωνα.

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί όμως μια τόσο φιλόδοξη αποστολή είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ισχυρού πυραύλου και αυτός είναι ο νέος πυραυλικός φορέας SLS (Space Launch System) ο οποίος είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί μέχρι και σήμερα και ξεπερνά σε επιδόσεις ακόμα και αυτόν τον γιγαντιαίο πύραυλο Κρόνο V που με αυτόν μπόρεσαν οι αμερικανοί να ολοκληρώσουν τις αποστολές του προγράμματος Απόλλων την δεκαετία του 1970.

Το όχημα που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στην Σελήνη είναι το επίσης νέας τεχνολογίας Orion. Η διαφορά με τις προηγούμενες αποστολές είναι ότι αυτή την φορά θα δημιουργηθεί ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από την Σελήνη στον οποίο θα συνδεθεί το Orion και στην συνέχεια χρησιμοποιώντας την σεληνάκατο το πλήρωμα θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι.

Ο σεληνιακός διαστημικός σταθμός Gateway, θα ακολουθεί την φιλοσοφία του διεθνούς διαστημικού σταθμού. Δηλαδή θα αποτελείται αρχικά από δυο στοιχεία, το πρώτο θα είναι το σύστημα ενέργειας και προώθησης του σκάφους και το άλλο θα είναι η καμπίνα του πληρώματος. Τα δυο αυτά πρώτα στοιχεία θα αποτελούν τη Φάση 1 του σεληνιακού σταθμού. Στα επόμενα χρόνια θα μπορούν να προσδεθούν στο σταθμό Gateway και άλλα τμήματα επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος Artemis περιλαμβάνει την εκτόξευση το 2020 της αποστολής «Artemis 1», η οποία στην ουσία θα είναι μια δοκιμαστική πτήση στην οποία δεν θα υπάρχει πλήρωμα και θα γίνει για να ελεγχθούν τόσο ο SLS άλλα και το διαστημόπλοιο Orion.

Η αποστολή «Artemis 2», η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2022 θα πραγματοποιηθεί με τετραμελές πλήρωμα ώστε να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες όλα τα συστήματα του νέου διαστημοπλοίου και θα ακολουθήσει και η αποστολή «Artemis 3» το 2024 η οποία θα στείλει τέσσερις αστροναύτες στο σταθμό Gateway εκ των οποίων οι δυο θα κατέβουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η προσεδάφιση θα γίνει αυτή την φορά στον νότιο πόλο του δορυφόρου καθώς η περιοχή αυτή προσφέρει καλύτερες συνθήκες εξερεύνησης. Στο σημείο της προσεδάφισης θα έχει σταλεί από πριν επιστημονικός εξοπλισμός καθώς και όχημα Rover για την διευκόλυνση του πληρώματος.

Στόχος της NASA είναι να υπάρχει μόνιμη πλέον παρουσία του ανθρώπου στο Φεγγάρι με αποστολές που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Η εμπειρία που θα αποκομίσουν οι αμερικανοί θα τους βοηθήσει να οργανώσουν την επόμενη μεγάλη πρόκληση που είναι η αποστολή ανθρώπων στον πλανήτη Άρη.