Οι μεγαλύτερες επιδημίες στην ιστορία

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με την μάστιγα θανατηφόρων ασθενειών που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους. Ήταν ανθρωπιστικές κρίσεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη και άφησαν το ανεξίτηλο σημάδι τους, στην παγκόσμια ιστορία.

Ο Λοιμός των Αθηνών
Ήταν μια επιδημία που ξέσπασε στην Αθήνα το 430 π.Χ. και αφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης. Ο Θουκυδίδης περιγράφει τα συμπτώματα της ασθένειας η οποία προκαλούσε έντονο πυρετό, εμετό, σπασμούς, διάρροια και στο τελικό στάδιο τον θάνατο. Το είδος της επιδημίας παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι μια από τις πιθανότερες αιτίες ίσως ήταν η βουβωνική πανώλη, η ευλογιά, η ιλαρά, ο τύφος

Η πανούκλα του Ιουστινιανού
Περί το 540 μ.Χ. μια εποχή που η βυζαντινή αυτοκρατορία βίωνε μια περίοδο ακμής και αναβίωνε ξανά η παλιά δόξα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μια άγνωστη ασθένεια που προέρχονταν από τα τρωκτικά αφάνισε τον μισό πληθυσμό της πόλης. Η επιδημία εξαπλώθηκε σε Ευρώπη και Ασία προκαλώντας κατά ορισμένους υπολογισμούς 100 εκατομμύρια θανάτους.

Ο Μαύρος Θάνατος
Με τον όρο µαύρη πανώλη ή µαύρος θάνατος αναφέρεται η πανδημία των ετών 1348 – 1353, η οποία ήταν από τις πλέον καταστροφικές στην ιστορία του πλανήτη. Η επιδημία πανούκλας ξεκίνησε γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και εξαπλώθηκε όταν γενοβέζικα εμπορικά πλοία γεμάτα ετοιμοθάνατους ασθενείς προσέγγισαν το λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία. Υπολογίζεται ότι ανθρώπινος απολογισμός έφτασε τα 100 εκατομμύρια νεκρούς στην Ευρώπη και στην Ασία.

Η Ασιατική Χολέρα
Η πανδημία χολέρας ξεκίνησε το 1817 όταν ταξιδιώτες μετέφεραν τη νόσο από το δέλτα του Γάγγη σε όλη την Ινδία και στην συνέχεια στην υπόλοιπη Ασία. Ήταν η πρώτη από τις 7 πανδημίες χολέρας που θα ξεσπούσαν αργότερα στον πλανήτη και αφαίρεσε τελικά την ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η πανδημία πανούκλας της Κίνας
Ο λοιμώδης πυρετός ξεκίνησε στην δεκαετία του 1850 από την επαρχία Γιουνάν της Κίνας και εξαπλώθηκε στην Ινδία, Νότια Αφρική και έφτασε μέχρι και το Σαν Φρανσίσκο. Έχασαν 12 εκατομμύρια άνθρωποι τη ζωή τους και αποτέλεσε την τρίτη πανδημία πανούκλας στην παγκόσμια ιστορία.

Η Ισπανική Γρίπη
Ήταν η πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 αμέσως μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε περισσότερα θύματα από ότι ο ίδιος ο πόλεμος. Μόλυνε το 1/3 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21.640.000 ανθρώπων. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι πρώτες αναφορές για την πανδημία έγιναν από ισπανικές εφημερίδες. Η ασθένεια προήλθε από την Άπω Ανατολή και μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο.

Ο ιός SARS
Ήταν ιός του αναπνευστικού που ξεκίνησε από την Ασία το 2003 και κατάφερε να εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους. Προσέβαλε 8.000 ανθρώπους ενώ τα θύματά του ανήλθαν σε 774. Έπειτα από 6 δύσκολους μήνες τέθηκε τελικά υπό περιορισμό. Μετά την επιδημία αυτή έγινε πλέον δημοφιλής η χρήση της χειρουργικής μάσκας.