Σύντομα η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού!

surgeon

Μέσα στην επόμενη διετία θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση της πρώτης επιτυχημένης μεταμόσχευσης ανθρωπίνου κεφαλιού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιταλού χειρούργου Σέρτζιο, Καναβέρο, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στο τολμηρό του σχέδιο καθώς από τεχνικής πλευράς, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.

Ο Ιταλός χειρούργος ανέφερε ότι προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για την πιο εντυπωσιακή μεταμόσχευση στην ιστορία της ιατρικής, μόνο που συναντά την δυσπιστία αρκετών συναδέλφων του διότι αυτοί προβάλουν τα ιατρικά και ηθικά διλήμματα που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Από τεχνικής πλευράς επικαλούνται τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να διατηρηθεί σώος ο εγκέφαλος σε ένα αποκομμένο κεφάλι, καθώς αυτό θα πρέπει να κολληθεί στη συνέχεια σε ένα ξένο σώμα.

Επιπλέον υφίσταται και το ζήτημα των ψυχολογικών επιπτώσεων που θα εμφανίζονταν σε ένα άνθρωπο που έχει χάσει το σώμα του και θα πρέπει να συνηθίσει ένα νέο.

Κατά το παρελθόν ανάλογο πείραμα, που αφορούσε την μεταμόσχευση του κεφαλιού μιας μαϊμούς στο σώμα μιας άλλης, πραγματοποιήθηκε το 1970, στο Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ από τον χειρούργο Ρόμπερτ Γουάιτ. Χωρίς όμως επιτυχία καθώς δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του νωτιαίου μυελού, με αποτέλεσμα το άτυχο ζώο να μείνει παράλυτο και να πεθάνει μερικές ημέρες αργότερα.

Από την πλευρά του ο Καναβέρο υποστηρίζει ότι μέσω μια τέτοιας μεταμόσχευσης θα κατάφερναν να κερδίσουν το πολύτιμο δώρο της ζωής, άνθρωποι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν καταδικασμένοι λόγω κάποιας ανίατης ασθένειας όπως ο καρκίνος η λόγω παράλυσης του σώματος από τον λαιμό και κάτω.