Ανακαλύφθηκε γαλαξίας από σκοτεινή ύλη

dark-matter-galaxy

Έναν γαλαξία που αποτελείται εξ ολοκλήρου από σκοτεινή ύλη ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες. Το όνομα του είναι Dragonfly 44 και βρίσκεται στον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης σε απόσταση 330 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Η σκοτεινή ύλη είναι γνωστό ότι αντιστοιχεί στο 85% περίπου της ύλης στο σύμπαν, είναι όμως δύσκολος ο εντοπισμός της καθώς δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως ή άλλες μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι επιστήμονες κατάφεραν να την εντοπίσουν από την επίδραση που ασκεί μέσω της βαρύτητάς της στη συμβατική ύλη. Υπήρχαν αστρονομικές παρατηρήσεις που δεν συμφωνούσαν με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, όπως ανωμαλίες στην ταχύτητα περιστροφής των αστεριών στις παρυφές των γαλαξιών. Έτσι λοιπόν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σκοτεινή ύλη λειτουργεί ως η “κόλλα” που συγκρατεί ενωμένους τους γαλαξίες αλλά και το σύμπαν συνολικά.

Ο γαλαξίας Dragonfly 44, παρόλο που έχει παρόμοιο μέγεθος με τον Γαλαξία μας, περιέχει τόσο λίγους αστέρες που κανονικά θα έπρεπε να έχει αποσυντεθεί. Άρα υπάρχει κάτι το οποίο με την βαρύτητα του εξασφαλίζει την συνοχή του. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μόλις το 0,01% της μάζας του αποτελείται από συμβατική ύλη, ενώ το υπόλοιπο 99,99% αντιστοιχεί σε σκοτεινή ύλη.

Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να ανακαλυφθεί η φύση της σκοτεινής ύλης αλλά και ο τρόπος κατανομής της στο σύμπαν.