Μειώνεται το οξυγόνο στη Γη

atmosphere

Τα επίπεδα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα παρουσιάζουν πτωτική τάση σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα. Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γαλλία εκτιμούν ότι το οξυγόνο έχει μειωθεί κατά 0,7%. Ένα ποσοστό όμως που δεν θεωρείται ικανό να προκαλέσει προβλήματα στα οικοσυστήματα της Γης.

Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν εμφανίσει σημαντικές διακυμάνσεις στην ιστορία των δισεκατομμυρίων ετών του πλανήτη. Με το οξυγόνο να αποτελεί το 21% του αέρα σε όγκο, έναντι 78% του αζώτου. Οι επιστήμονες έως σήμερα διαφωνούσαν αν αυτές οι διακυμάνσεις ήταν προς τα επάνω η προς τα κάτω.

Η νέα εκτίμηση όμως που βασίστηκε στην ανάλυση δειγμάτων αέρα που εντόπισαν οι επιστήμονες σε πυρήνες πάγου της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, επιβεβαίωσαν τελικά την πτωτική τάση.

Η πιθανότερη αιτία για τη μείωση του οξυγόνου κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια θεωρείται η αύξηση της ικανότητας των θαλασσών να απορροφήσουν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα λόγω της μειώσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών εδώ και μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Ενώ μια ακόμα πιθανή αιτία είναι ότι λόγω του φαινομένου των παγετώνων εκτίθενται στην ατμόσφαιρα περισσότερος οργανικός άνθρακας που αντιδρά χημικά με το οξυγόνο, αφαιρώντας το από την ατμόσφαιρα.