Κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεται μπαταρία

battery-free-cellphone

Ερευνητές του University of Washington στο Σιάτλ, έφτιαξαν ένα κινητό τηλέφωνο που συλλέγει ενέργεια από τα ραδιοσήματα, ή από το φως. Το κινητό καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια για την πραγματοποίηση κλήσεων σε σχέση με τις ανάλογες συσκευές που ήδη χρησιμοποιούνται, ενώ για την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκαν υλικά που είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο.

Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια που αντλεί από τα ραδιοκύματα που κατακλύζουν πλέον το σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον. Σταθμοί ραδιοφώνου, τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς και πύργοι κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται παντού γύρω μας.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα όμως του νέου τηλεφώνου είναι η κατάργηση του ενεργοβόρου χαρακτηριστικού των περισσότερων κινητών που είναι η μετατροπή του αναλογικού σήματος της φωνής σε ψηφιακό. Μια διαδικασία που τα υπόλοιπα κινητά δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν χωρίς την χρήση μπαταρίας.

Αρχικά ο χρήστης του τηλεφώνου θα πρέπει να φορά ακουστικά, ενώ σχεδιάζεται η αναβάθμιση της συσκευής με μια οθόνη χαμηλής ενέργειας και την προσθήκη μιας απλής κάμερας.

Μια από τις πρώτες χρήσης του, θα είναι η προσθήκη του κυκλώματος σε ένα εξελιγμένο smartphone για την παραγματοποιήσει κλήσεων εκτάκτου ανάγκης όταν η μπαταρία του θα έχει εξαντληθεί.