Το τέλος του Cassini

Το διαστημικό σκάφος Cassini, αφού ολοκλήρωσε την εικοσαετή αποστολή του στο διάστημα, βούτηξε στην πυκνή ατμόσφαιρα του πλανήτη Κρόνου γράφοντας έτσι τον επίλογο ενός από τα πιο τολμηρά εγχειρήματα της NASA. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν οι επιστήμονες προκειμένου να μην μολύνει το διαστημόπλοιο με γήινα μικρόβια τον Τιτάνα ή στον Εγκέλαδο.

Το δυόμισι τόνων διαστημικό σκάφος ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της NASA, της ESA και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ήταν μια αποστολή που πρόσφερε σημαντικές ανακαλύψεις τόσο για τον Κρόνο όσο και για τα φεγγάρια του. Οι επιστήμονες επιτέλους είδαν στον παγωμένο Τιτάνα να βρέχει υδρογονάνθρακες, μια εικόνα που θύμιζε τις αρχέγονες θάλασσες της Γης κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της. Επίσης, η ανακάλυψη του παγωμένου ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου ίσως να γεννά πλέον βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ακόμη και μικροβιακής ζωής στο εσωτερικό του.

Η κάθοδος στην πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου διέλυσε το σκάφος όπως γίνετε και με του μετεωρίτες που έλκονται από την βαρύτητα του δεύτερου μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.